CULINAR FORUM BY VIO

RETETE CULINARE:DE LA LUME ADUNATE SI IARA`LA LUME DATE!

ORA EXACTA

Weather Widget

Ultimele subiecte

» TORT DIPLOMAT CU CAPSUNI
Joi Oct 18, 2012 2:42 am Scris de RadarForum

» Tratament naturist pt colesterol si trigliceride
Dum Iul 08, 2012 2:57 am Scris de NicoletaSima

» Meniul zilei
Sam Iul 07, 2012 4:11 am Scris de AnastasiaM

» Aici...Grecia
Vin Iul 06, 2012 3:40 am Scris de monic

» Chiftelute din dovlecei
Vin Iul 06, 2012 3:34 am Scris de monic

» Prajitura cu mac si prune
Vin Iul 06, 2012 3:31 am Scris de monic

» Zacusca cu ciuperci
Vin Iul 06, 2012 3:28 am Scris de monic

» Piept de pui cu sos alb
Vin Iul 06, 2012 3:24 am Scris de monic

» Supa de morcov si dovleac cu ardei gras
Vin Iul 06, 2012 3:19 am Scris de monic

» Un excavator de inghetata!
Vin Iul 06, 2012 2:57 am Scris de monic

» CHIPSURI DE DOVLECEI(BIO)
Mar Iul 03, 2012 3:16 am Scris de olga40

» INGHETATA CARAMEL CU CROCANT LION
Mar Iul 03, 2012 3:11 am Scris de olga40

» DULCEATA DE ZMEURA
Mar Iul 03, 2012 3:05 am Scris de olga40

» maiestrie-talent-fantezie
Dum Iul 01, 2012 3:12 am Scris de Narcisa91

» Harissa-sosul care taie arsita
Joi Iun 28, 2012 7:51 am Scris de jeni

COUNTERS

CULINAR FORUM BY VIO

CULINAR FORUM BY VIO

SFATURI CULINARE

RADIO KISS FM


POFTA BUNA!

Food Photos

A/CLIK dr.

free counters
Free counters Curs Valutar BNR Convertor Valutar Page Rank CULINAR FORUM BY VIO Top66 Statistici TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi TOP-RO - Top siteuri din Romania ClickLink.ro director web

MERCI PT.VIZITA!!!

LinkPro - Director Web

    Harissa-sosul care taie arsita

    Distribuiţi
    avatar
    jeni
    NIVEL 3
    NIVEL 3

    Mesaje : 66
    Data de inscriere : 01/08/2011
    Localizare : Arad

    Harissa-sosul care taie arsita

    Mesaj Scris de jeni la data de Joi Iun 28, 2012 7:51 am

    Este numit de multi ketchup-ul African si cu siguranta incita toate simturile. Sosul Harissa sau pasta iute cu aroma de chili este o emblema a bucatariei nord-africane si a Orientului Mijlociu, omniprezent in Algeria, Tunisia, Libia si Maroc, dar si in Franta sau Israel.



    Pe cat de popular este ketchup-ul pe mesele occidentalilor, pe atat este de pretuit acest sos iute in traile din nordul Africii. Practic, este folosit pentru orice fel de mancare si in orice combinatie, chiar si pe paine goala. Si, la fel ca alte sosuri iuti, creeaza dependenta printre cei care adora mancarea “fierbinte”.

    Amestecul de foc al Saharei


    Nu e o intamplare crearea acestui sos iute tocmai in bucatariile nord-africane. In aceste zone fierbinti, condimentele puternice precum ardeiul iute sunt secretul racoririi sub arsita soarelui. Acestia contin capsaicina, o substanta cu proprietati vasodilatatoare care ajuta la eliminarea caldurii prin transpiratie. Asadar, sosul iute cu chili este obigatoriu in alimentatia popoarelor din zonele desertice pentru trece cu brio de caldura sufocanta. De aceea, tunisienii, algerienii sau marocanii pretuiesc Harissa in mesele lor zilnice.

    Ingredinetele de baza pentru Harissa sunt ardeii iuti si uleiul de masline, dar in functie de regiune vei gasi si corinadru, usturoi, chimen, chimion, suc de lamaie, menta sau paprika. In functie de combinatii poate iesi un sos puternic iute, mai sarat sau mai dulce, dupa pofta bucatarului. Il gasesti in toate casele si in toate pietele si magazinele pentru ca este o marca a bucatariei locale.

    Cum se face Harissa?


    Totul incepe cu 10-12 ardei mici, iuti si (foarte important) uscati. Ideali sunt ardeii chili, care vor face ca sosul tau sa fie cu adevarat iute, dar poti alege si alte tipuri de ardei iuti sau un amestec de soiuri pe care le ai la dispozitie. Inmoaie in apa fierbinte ardeii timp de 30 de minute, scurge-i si indeparteaza-le semintele si coditele. Cu un blender amesteca ardeii cu 2 linguri de ulei de masline, jumatate de lingurita de sare si, daca vrei, adauga si 1-2 catei de usturoi.

    Poti sa mai adaugi coriandru, chimen si menta sau orice alt condiment care crezi ca iti va fi pe plac. Reteta traditionala spune ca trebuie puse 1 lingurita de chimen si una de coriandru si o jumatate de lingurita de chimion. Pentru cei care vor sa experimenteze exista si varianta de Harissa verde cu ardei iuti vezi, spanac si menta.

    Pastreaza sosul Harissa intr-un recipient care se poate inchide etans. In frigider rezista in conditii bune pana la o luna, daca mai adaugi putin ulei de masline dupa fiecare folosire.

    Combinatia potrivita


    Multe retete nord-africane folosesc din belsug sosul Harissa. Se potriveste perfect cu tocanite cu carne de pui sau peste, in cuscus, cu naut, cu paste, langa supe si chiar in marinade pentru carnuri. Iar daca nu esti fan al bucatariilor africane, il poti incerca cu pizza si sandvisuri cu ou.

      Acum este: Mar Dec 12, 2017 7:55 am